På tur i den peruanske fjellheimen

På tur i den peruanske fjellheimen

LEVENDE HISTORIE.Alle turister til Peru drar til Machu Picchu. Velger man å gå i fjellet, kan man observere landets historie, nåværende utfordringer og muligheter for fremtiden på nært hold.
 
VÅRE FORESTILLINGER om det fremmedartede Peru er mange: Barn kjenner Peru fra Donald-bladene der Donald gikk på jakt etter firkantede egg hos inkaene. Midt i Perus jungel ligger ruinene til Machu Picchu. Machu Picchu står på FNs liste over verdensarven. Ruinene er godt bevarte, og anses av fagfolk som det fremste symbolet på inkakulturen. Tar man Lares Trek til Machu Picchu, sliter man seg oppover mer enn 4000 meter sammen med en flokk muldyr som tar den tyngste bagasjen, bærere som slår opp teltet der man skal overnatte og kokker som serverer treretters måltider til både lunsj og middag. Når natten senker seg, blir himmelen lyst opp av et blinkende stjernekart.

Lag på lag.

Som fjellvandrer i den peruanske fjellheimen vil man oppleve at luften blir tynnere, samtidig som man ser nye vegetasjonslag etterhvert som man kommer oppover fjellsidene. Vekstsoner og kulturhistorie ligger lag på lag i Andesfjellene i Peru. Og vi ser samfunnstilpasninger til ulike klimatiske forhold. Landsbyene helt nederst i dalen er knyttet til turistindustrien og har Internett og alt globetrotterne trenger. På lavlandet drives mekanisert jordbruk, og det dyrkes bomull, coca-blader og frukt. Eiendommene er store og eies privat. På lavlandet er det også "landsgymnaser" for begavede ungdommer fra fjellene.I høyden kan man oppleve å vandre midt i et levende peruansk folkemuseum; ikke bare er hus og klær slik det var i inkatiden, det gjelder i høyeste grad også levemåter. Det er som å være i et TV-program på Discovery Channel. Vi møter barn som gjeter lama som brukes til arbeid på de små gårdene og er samtidig en viktig kilde til ull. Her dyrkes det flere sorter potet manuelt med enkle redskaper. Desto høyere man kommer, desto fattigere er bøndene. Småbøndene arbeider på dugnad hos hverandre for at alle, så vidt, skal kunne klare å mate seg selv.

Sosialt ansvar.

Enkelte turoperatører har funnet en måte å ta sosialt ansvar, og å sikre sin egen økonomi på samme tid. Hele landsbyer blir "adoptert" av turoperatørene; mennene arbeider som bærere og kokker på fjellturen til Machu Picchu, kvinnene spinner lamaull, farger garnet med plantefarger og strikker og vever produkter for salg til turistene. Man kan se at disse landsbyene er mer velstående enn andre. Familiene får overskudd til å bygge hus og kjøpe seg både hest, lama, marsvin (en lokal delikatesse) og høner. Barna blir sendt på landsbyskolen. Hver dag blir turistgrupper kjørt til landsbyene som en del av turprogrammet. Turistene betaler med glede prisene som blir forlangt når de hører at kvinnene får beholde pengene selv. Markedet kommer til landsbykvinnene istedenfor at de må dra til markedet.

Distriktsutbygging.

På denne måten skapes økonomiske muligheter i karrige fjellstrøk; folk slipper å bli lokket til storbyene samtidig som de tar vare på gamle verdier og kunsthåndverkstradisjoner. Dette er distriktsutbygging - i privat regi - på peruansk. Mens man går sakte, men sikkert mot magiske Machu Picchu, kan man betrakte og reflektere over Perus historie, fremtidsutfordringer og muligheter.